Condensatie voorkomen door te ventileren
Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond luchtklimaat in huis maar met een goed ventilatiesysteem kun je ook flink wat energie besparen.
Waarom is een goede ventilatie belangrijk?
Moderne woningen raken steeds beter luchtdicht geïsoleerd. Alle gaten, kieren en doorvoeren worden nauwkeurig dichtgemaakt zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een goede zaak, want op jaarbasis scheelt dat al gauw honderden euro's. Maar hoe beter de woning geïsoleerd is, des te meer zul je moeten ventileren. De vochtige, vervuilde lucht in huis mag immers niet blijven hangen. Goed geïsoleerde huizen zijn daarom altijd voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.
Meer dan 10 liter vocht!
Een huishouden van vier personen produceert per dag tien tot vijftien liter vocht per dag. Dat gebeurt tijdens het koken, douchen, het drogen van de was en door het uitademen en zweten. Door goed te ventileren zorg je ervoor dat de vochtige lucht naar buiten getransporteerd wordt en dat er voldoende verse lucht binnen komt. Zou je niets doen aan ventilatie, dan ontstaan er onvermijdelijk problemen met schimmels en zal de luchtkwaliteit in huis ongezond worden. Ventileren is dus niet alleen belangrijk voor de conditie van de woning maar ook voor je gezondheid.
Drie soorten mechanische ventilatie
Er zijn drie soorten mechanische ventilatiesystemen: type B, C en D.
-
Ventilatiesysteem type B: Verse lucht wordt via een ventilator aangezogen en vervuilde lucht gaat op natuurlijke manier naar buiten.
- Ventilatiesysteem type C: Verse lucht komt op natuurlijke manier binnen en wordt via een ventilator afgevoerd.
- Ventilatiesysteem type D: Zowel de verse lucht als de vervuilde lucht worden via een ventilator gecontroleerd. Tevens wordt de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen. Met dit ventilatiesysteem, ook wel balansventilatie genoemd, kun je de meeste energie besparen.
Energie besparen met balansventilatie
Met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem kan de warmte die zich in de afgevoerde lucht bevindt gerecupereerd worden en gebruikt om de woning te verwarmen. Bij balansventilatie zijn de luchtstromingen in huis volledig gecontroleerd waardoor de luchtkwaliteit in huis altijd optimaal is. Mits het systeem professioneel ingeregeld is en de luchtfilters op vaste tijden worden vervangen. Met balansventilatie kun je veel energie besparen omdat je door het terugwinnen van warmte (die normaal gesproken verloren zou gaan) minder energie nodig hebt om de woning te verwarmen.
Vraaggestuurde ventilatie
Ventilatiesystemen worden qua aansturing steeds intelligenter en bij de wat luxere systemen kun je allerlei sensoren koppelen die continu de vochtigheidsgraad en het Co2 gehalte (koolstofdioxide) in huis meten. Het voordeel van zo'n vraaggestuurde ventilatie is dat de luchtkwaliteit in huis constant gemonitord wordt. Stel: krijgt een groot aantal mensen op bezoek waardoor het Co2 gehalte ineens toeneemt. De sensoren registreren dit direct en het systeem zal dan automatisch de capaciteit van de ventilatie opvoeren. Met behulp van een vraaggestuurde ventilatie blijft de luchtkwaliteit in huis optimaal, ongeacht de omstandigheden.
Belang van luchtdichtheid
Bij een systeem met balansventilatie is het belangrijk dat de woning goed luchtdicht is geïsoleerd. De luchtstromen moeten namelijk zo effectief mogelijk de warmteterugwinunit passeren zodat de warmte optimaal teruggewonnen kan worden. Indien het gebouw niet goed luchtdicht is geïsoleerd, ontstaan er allerlei ongecontroleerde luchtstromen en gaat er veel warmte onnodig verloren. Dit is ook de reden dat men bij dakisolatie veel aandacht besteedt aan het luchtdicht afwerken van het dak.
Offerte dak laten isoleren