Nieuw dak & zolder isoleren

Door een nieuwe zolder te isoleren, verbetert de energieprestatie van de woning aanzienlijk en kun je jaarlijks honderden euro's op de energiefactuur besparen. Een welkome investering dus die je binnen een paar jaar hebt terugverdient. Maar hoe kun je een nieuwe zolder nu het beste isoleren?

Waarom een nieuwe zolder isoleren?

  • Energieprestatie van de woning verbetert (betere EPC score)
  • Energiebesparing van 25-30% per jaar (indien het dak nog niet is geïsoleerd)
  • Verbeterd wooncomfort (je kunt de ruimte op zolder beter benutten)
  • Waarde van de woning neemt toe

Meer redenen om dakisolatie te plaatsen nodig? Klik hier.

Nieuwe zolder isoleren: 3 mogelijkheden

Er zijn drie manieren waarop een nieuwe zolder geïsoleerd kan worden.

1. Isoleren langs de binnenzijde
Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers van het zolderdak aangebracht. Soorten isolatiematerialen die hiervoor geschikt zijn: minerale wol zijn (glaswol/rotswol), kunststof schuim (gespoten PUR of PIR isolatieplaten), of een ecologisch product (cellulosevlokken, vlas, schapenwol, etc.).

2. Isoleren met zelfdragende dakelementen
Bij nieuwbouwwoningen gebruikt men vaak zelfdragende sandwichelementen die voorzien zijn van een laag kunststof schuim (PUR, PIR of EPS). Deze panelen zijn aan één zijde al voorzien van een afwerklaag (gipsplaat of OSB) en aan de andere zijde reeds voorzien van tengellatten. Zo kan het dak snel afgewerkt worden en is het dak direct goed geïsoleerd. Een apart onderdak is in de regel niet meer nodig.

3. Isoleren langs buiten (sarkingdak)
Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal (drukvaste isolatieplaten van PIR of EPS) op het dakbeschot aangebracht. Hier overheen komt dan het onderdak en de dakbedekking te liggen.

Nieuwe zolder isoleren langs binnen

Een nieuwe zolder kun je in de meeste gevallen het makkelijkst langs binnen isoleren. Hoe je dat doet hangt af van het soort dak (gordingendak, spantendak) en van de wijze waarop je de zolder wil gaan afwerken. In sommige gevallen zijn dekens van minerale wol het handigst om te gebruiken omdat deze eenvoudig tussen de kepers geklemd kunnen worden.

In andere gevallen zijn kunststof isolatieplaten meer geschikt. Laatst genoemde platen zijn soms reeds van een afwerklaag voorzien (bijvoorbeeld gips) zodat je er snel mee kunt isoleren. Andere optie: gespoten PUR of natuurlijke dakisolatie (cellulose, schapenwol, houtwol, kurk, etc.).

Nieuwe zolder isoleren met gespoten PUR

PUR (polyurethaanschuim) heeft een zeer lage lambdawaarde, wat betekent dat het materiaal weinig warmte doorlaat en dus goed isoleert. Door de hoge mate van isolatie kun je met een relatief dunne isolatielaag goede isolatiewaardes verkrijgen. PUR kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het dakbeschot gespoten worden maar meestal kiest men voor isolatie aan de binnenkant omdat dit het meest kosteneffectief is.

Voordelen en nadelen van gespoten PUR:

  • ++ Hoog isolerend vermogen; (kan relatief dun aangebracht worden)
  • ++ Perfecte luchtdichte afwerking;
  • ++ Een apart dampscherm is meestal niet meer nodig;
  • ++ Kan snel aangebracht worden;
  • -- Tijdens het aanbrengen van het Purschuim komen chemische dampen vrij die ongezond zijn bij inademing. De woning moet een tijd lang goed verlucht worden;
  • -- Na uitharding zijn correcties van binnenuit niet meer mogelijk. Eventuele leidingen worden volledig omhuld door het isolatiemateriaal en zijn na isolatie met PUR niet meer bereikbaar. Op zicht hoeft dit geen probleem te zijn, mits de dakconstructie op het moment van isolatie maar 100% in orde is;

Prijs nieuwe zolder isoleren

De kostprijs voor het isoleren van een nieuwe zolder is afhankelijk van:

  • dakconstructie;
  • het soort isolatiemateriaal;
  • de dikte van het materiaal;
  • wijze van afwerking

Gemiddeld moet je rekenen op een kostprijs van €45 tot €55 per vierkante meter. Dit bedrag heb je doorgaans binnen een aantal jaar terugverdient, zeker wanneer je eventuele premies en subsidies meetelt.

Offerte dak laten isoleren