De functie van het dampscherm
Het dampscherm vervult bij dakisolatie een belangrijke functie. Het beschermt de dakconstructie tegen vocht en zorgt er tevens voor dat het isolatiemateriaal goed droog blijft en dat er geen schimmels gaan ontstaan.
Wat is een dampscherm?
Een dampscherm is een speciale dampremmende folie die aan de warme zijde van de isolatie wordt aangebracht. De folie houdt waterdamp, afkomstig uit de woning tegen waardoor het isolatiemateriaal niet vochtig wordt als gevolg van condensvorming.
Een dampscherm kan bestaan uit:
- isolatiemateriaal met eigen dampscherm ( aluminium laag reeds voorzien )
- polyethyleenfolie ( folie op rol om zelf te nieten tegen kepers / balken )
Isolatiematerialen met dampscherm
Sommige isolatiematerialen zijn reeds voorzien van een dampremmende laag, zoals spijkerflensdekens van minerale wol of kunststof isolatieplaten. Deze zijn aan één zijde voorzien zijn van een aluminium laag die als dampscherm dient. Je hoeft dan niet nog eens apart een dampscherm van kunststof folie (polyethyleen) te plaatsen. Wel is het belangrijk dat alle naden en kieren nauwkeurig afgeplakt worden omdat er anders alsnog vochtige lucht in het isolatiemateriaal terecht kan komen. Om een perfecte luchtdichtheid te bekomen kun je ook kiezen voor een los dampscherm. Bij het bevestigen hiervan is het belangrijk dat folie overal nauwkeurig aansluit, ook bij het dakvenster.
Wanneer is een dampscherm nodig?
Het aanbrengen van een dampscherm is altijd aan te raden, zeker bij het isoleren van een hellend dak. Je voorkomt er condensatie mee en in het geval van een los dampscherm (folie) dient het dampscherm ook als luchtscherm, wat ten goede komt aan de luchtdichtheid van de woning.
In de volgende gevallen is een dampscherm noodzakelijk:
- Wanneer het dak voorzien is van een onderdak met een weinig dampdoorlatende laag.
- Bij platte daken met een dakopbouw die die warmtedamp volledig tegenhouden.
- In ruimtes waar veel vocht geproduceerd wordt en die slecht geventileerd zijn.
- Bij buitenmuren die onvoldoende damp doorlaten (verglaasde gevelstenen of stenen die foutief afgewerkt zijn met een dampremmende verflaag of een dampremmend vochtwerend product).
Plaatsen aan de warme kant
Het dampscherm moet altijd aan de warme kant van de isolatie bevestigd worden. Dat wil zeggen: óp of over het isolatiemateriaal. Aan de kant van de te verwarmen ruimte dus. Door de afwerking met plaatmateriaal zie je het dampscherm niet.
Verschil dampscherm en luchtscherm
Een luchtscherm is gemaakt van kunststof folie en is bedoeld te verbetering van de luchtdichtheid. Aangezien een luchtscherm niet alleen lucht tegen houdt maar ook waterdamp, dient een luchtscherm in de praktijk vaak tevens als dampscherm en vice versa. Er zijn ook speciale klimaatfolies die halfdoorlatend zijn. Deze laten wel toe dat waterdamp die zich in de dakconstructie bevindt naar binnen toe kan verdampen maar niet andersom. Deze halfdoorlatende folies houden het dak goed droog en dat is niet alleen gunstig voor de levensduur van het dak maar ook voor de energieprestatie van de woning.
Offerte dak laten isoleren