Zelfhoudende dakisolatie
Met zelfhoudende dakisolatie kun je op jaarbasis al gauw 25 tot 30 procent op de energiefactuur besparen. De isolatie kan eenvoudig tussen de kepers van het dak geklemd worden, en blijft zonder ondersteuning goed tussen zitten. Met zelfhoudende dakisolatie kan er snel geïsoleerd worden, en blijven de kosten tot een minimum beperkt.
Voordelen van zelfhoudende dakisolatie
-
De isolatie is snel aan te brengen
- Het materiaal is eenvoudig op maat te maken
- De isolatie sluit overal goed aan (geen koudebruggen).
Zelfhoudende dakisolatie van minerale wol
Het grote voordeel van minerale wol is dat het gemakkelijk op maat te snijden is en dat het eenvoudig tussen de kepers van het dak geklemd kan worden. Het materiaal wordt 1 à 2 centimeter breder afgesneden dan de afstand tussen de kepers, zodat het na minimale samendrukking goed blijft zitten, en er geen naden tussen de kepers en het isolatiemateriaal ontstaan. Ga je zelf isoleren, dan moet je er bij het aanbrengen van zelfhoudende dakisolatie op letten dat het materiaal goed aansluit tegen het onderdak. Vanwege het risico op condensatie mag er in geen geval een luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en het onderdak.
Zelfhoudende kunststof isolatieplaten
Kunststof isolatieplaten van PUR, PIR of EPS zijn in principe niet zelfhoudend omdat ze niet samendrukbaar zijn en dus niet zonder hulpmiddelen in het dak geklemd kunnen worden. Dat wil echter niet zeggen dat je er niet snel mee kunt werken. Het op maat maken van de platen zal wat meer tijd in beslag nemen omdat de panelen exact moet passen maar aangezien deze platen vaak al voorzien zijn van een afwerklaag wordt hier weer de nodige tijd bespaard. Qua montagetijd zal het dus in de praktijk weinig verschil maken of je nu kiest voor zelfdragende dakisolatie met minerale wol of voor dakisolatie met kunststof platen.
Hoe dik isoleren met zelfhoudende dakisolatie?
Als je een hellend dak wilt gaan isoleren met zelfhoudende isolatieplaten of dekens, dan kun je het beste een Rd waarde van minimaal 4.5 aanhouden. Hoe dik je hiervoor moet isoleren hangt af van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Om een Rd waarde van 4.5 te bereiken zul je met zelfhoudende panelen van minerale wol al gauw 16cm tot 18cm dik moeten isoleren. Dikker is nog beter maar in veel gevallen zullen de kepers dan wel verlengd moeten worden. Je kunt er ook voor kiezen om twee isolatiematerialen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld: zelfhoudende platen van rotswol en daaroverheen dekens van glaswol. Of een combinatie van dekens van minerale wol en daar overheen, dwars tegen de gordingen geschroefd, kunststof isolatieplaten.
Hoeveel energie kan ik besparen met dakisolatie?
Of je nu zelfhoudende dakisolatie gebruikt of een ander soort isolatie, gemiddeld zul je 25 tot 30% energie per jaar gaan besparen. Mits je voldoende dik isoleert natuurlijk en je ervoor zorgt dat het dak goed luchtdicht is afgesloten. Luchtdichtheid is minstens zo belangrijk als een goede thermische isolatie. Indien het dak goed luchtdicht is geïsoleerd en voorzien van een dikke laag isolatie kun je rekenen op een besparing van €1.200 - €1.500 per jaar (gemiddelde huishouden met vier personen).
Offerte dak laten isoleren