Dak isoleren met zelfdragende dakelementen
Zelfdragende dakplaten worden vaak toegepast bij systeembouw (nieuwbouwprojecten). Deze kant-en-klare panelen kunnen zowel op platte daken als op hellende daken worden toegepast en zijn al voorzien van isolatie.
Wat zijn zelfdragende dakplaten?
Zelfdragende dakplaten zijn sterke, kant-en-klare sandwichpanelen die reeds voorzien zijn van isolatie en steunbalken. Ze zijn 'dakvervangend' wat wil zeggen dat de panelen sterk genoeg zijn om met minimale ondersteuning (van de gordingen) de dakbedekking te kunnen dragen. Deze zelfdragende dakplaten kunnen snel gemonteerd worden en zijn al voorzien van een onderdak waardoor het dak snel afgewerkt kan worden.
Zelfdragende isolerende dakplaten voor hellende daken met dakpannen
Een hellend dak kan snel met zelfdragende dakpanelen geïsoleerd worden omdat er geen dakbeschot en een apart onderdak aangebracht hoeft te worden. De panelen zijn aan twee zijden afgewerkt met een stevig plaatmateriaal. Dat kan waterbestendige OSB, multiplex of een ander soort plaatmateriaal zijn. Aan de buitenzijde zijn ze meestal reeds voorzien van tengelatten zodat het dak na montage van de elementen direct afgewerkt kan worden met pannelatten en dakpannen.
Zelfdragende dakplaten voor platte daken
Speciaal voor platte daken zijn kant-en-klare afschotplaten ontwikkeld die reeds voorzien zijn van isolatie. Door de geïntegreerde helling zijn ze gemakkelijk op afschot te leggen wat nodig is voor een goede afwatering. De platen zijn aan twee zijden voorzien van spaanplaat of een ander soort plaatmateriaal. Aan de binnenzijde (zichtzijde) is een dampremmende laag aangebracht en soms ook een witte decoratielaag zodat het dak aan de binnenzijde direct netjes is afgewerkt. Door de geïntegreerde houten verstijvers krijg het element zijn sterkte en kunnen er relatief grote overspanningen mee worden overbrugd.
Hoe zijn zelfdragende dakpanelen geïsoleerd?
Als isolatiemateriaal gebruikt men meestal hardschuim zoals PIR of geëxpandeerd polystyreen (EPS), maar ook minerale wol en houtwol worden soms gebruikt. Het grote voordeel van panelen met PIR is de gunstige lambdawaarde, waardoor de opbouwhoogte van het paneel gering is. EPS en minerale wol zijn goedkoper maar hebben een hogere lambdawaarde dan PIR waardoor de panelen dikker moeten worden uitgevoerd. Welk isolatiemateriaal uiteindelijk het meest geschikt is, hangt vooral af van de dakconstructie en de gewenste isolatiewaarde.
Voordelen van zelfdragende dakplaten
- + Er kan zeer snel mee gebouwd worden; (kostenbesparend)
- + Geen dakbeschot of apart onderdak nodig;
- + Goede thermische isolatie;
- + Lange levensduur;
- + Hoge drukweerstand;
- + Licht van gewicht
Prijs zelfdragende dakpanelen
De prijs van zelfdragende isolatiepanelen hangt samen met: het type plaatmateriaal (OSB, multiplex, gipsplaat), het soort isolatie (PIR / EPS / minerale wol) en de dikte van de isolatie. Prijzen lopen uiteen van €55 tot €150 per vierkante meter.
Offerte dak laten isoleren