Dak isoleren met PUR dakisolatie
PUR dakisolatieplaten ( polyurethaan ) worden meestal gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren, daken en voorzetwanden. Veelal zijn ze de platen voorzien van een afwerklaag zodat je er snel een zolder mee kunt isoleren, maar ze zijn ook zonder afwerking te koop.
PUR-dakisolatieplaten met afwerking
Polyurethaan isolatieplaten worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van daken en voorzetwanden. Deze platen hebben een lage lambdawaarde (0,022-0,023) zodat je er relatief dun mee kunt isoleren en ze zijn in de regel ook voorzien van een afwerklaag (houten plaatmateriaal of gipskarton) en een dampscherm.
In het geval van dakisolatie moeten de platen eerst op maat worden gezaagd en kunnen ze vervolgens op het bestaande keperwerk worden geschroefd. De aansluitingen bij de muur worden opgevuld met purschuim zodat er een luchtdichte afsluiting ontstaat. Een apart dampscherm is niet nodig omdat het al in het isolatiemateriaal is geïntegreerd.
2,5 Rd |
3,5 Rd |
4,5 Rd |
6 cm |
7cm |
10 cm |
Hoe dik isoleren met PUR dakisolatieplaten?
Als je een hellend dak wil isoleren met PUR dakisolatieplaten, dan kun je het beste een dikte aanhouden van 10cm. Bij een laagdikte van 10 cm kun je een isolatiewaarde van 4.5 m² K/W bereiken. Minder dik isoleren (bijvoorbeeld 8 cm) kan ook, maar je komt dan mogelijk in de nabije toekomst niet meer in aanmerking voor bepaalde premies en subsidies. Beter is het dus om gelijk zo dik mogelijk te isoleren. De extra kosten heb je zo terugverdiend omdat je significant meer energie zult gaan besparen.
Opbouw gordingendak met kepers
Wat is het verschil tussen PUR en PIR?
PUR en PIR zijn beide kunststof isolatieschuimen die vanwege het hoog isolerend vermogen veel worden veel gebruikt voor het isoleren van daken, wanden en vloeren. Dankzij de lage lambdawaarde (0.022 - 0.026 W/mK) kun je met PUR EN PIR isolatieplaten relatief dun isoleren, dunner dan minerale wol.
Verschillen tussen PUR en PIR
-
PUR kan zowel in gespoten vorm als in plaatvorm toegepast worden. PIR bestaat alleen in plaatvorm. PUR is vooral populair als gespoten isolatie.
- PIR dakisolatieplaten hebben een hogere brandweerstand dan PUR platen (PIR: 130-150 °C, PUR: 100 °C). De brandweerstand van kunststof isolatieplaten kan sterk verbeterd worden door het isolatiemateriaal te voorzien van een brandwerende afwerklaag (bijvoorbeeld gipsplaat).
- PUR dakisolatieplaten hebben over het algemeen een iets lagere lambdawaarde dan PIR platen waardoor je er nog dunner mee kunt isoleren.
Dakisolatie met gespoten polyurethaan
PUR wordt over het algemeen vaker in gespoten vorm toegepast (vloerisolatie, spouwmuurisolatie) dan in plaatvorm. Dit vanwege de hoge luchtdichtheid en het gemak waarmee het product kan worden aangebracht. Gespoten PUR expandeert zodra het in contact komt met zuurstof en dat heeft als voordeel dat alle kieren en spleten in het dak perfect opgevuld worden met het isolatiemateriaal. Het schuim sluit perfect aan op het onderdak en de kepers waardoor er een volledig luchtdicht isolatieschild ontstaat. Door de lage lambdawaarde kan er dun geïsoleerd worden. Een dikte van 10 cm is al voldoende om een isolatiewaarde van 4.5 Rd te bereiken.
Prijs PUR-dakisolatieplaten
PUR-platen van 10 cm dik met afwerking van gipskarton en geïntegreerd dampscherm (Recitel) kosten gemiddeld €40 - €45 euro per m².
Offerte dak laten isoleren