Dak isoleren met minerale inblaaswol - Supafil

Supafil dakisolatie voor vloer

Door je dak of zolder te laten isoleren met geblazen minerale wol, bijvoorbeeld Supafil, kun je jaarlijks honderden euro's op je energiefactuur besparen. Isoleren met wol loont dus de moeite en het is een investering die je al binnen een paar jaar hebt terugverdiend.

Supafil inblaaswol

De meest bekende minerale inblaaswol is Supafil, van het merk Knauf. Deze witte, minerale wol is geschikt voor isolatie van hellende daken, verloren zolderruimtes, spouwmuren en kruipkelders. Supafil is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar (lambdawaarde 0,034 W/mK – 0,045 W/mk). Welk type wol het meest geschikt is hangt af van de toepassing ( spouwmuur / kruipkelders / kelderplafonds / daken ).

Minerale inblaaswol

Voor isolatie van hellende daken, waarbij de beschikbare ruimte beperkt is, gebruikt men meestal wol met een zo laag mogelijke lambdawaarde. Voor isolatie van verloren zoldervloeren, waarbij men dik kan isoleren, is een wol met een hogere lambdawaarde geschikt ( 0.045 W/mk) . Naast laagdikte speelt ook de dichtheid (densiteit) waarmee het product wordt aangebracht een rol.

Dikte Supafil voor verloren zolders ( Supafil Loft )


2,5 Rd 3,5 Rd 4,5 Rd
11 cm 15 cm 20 cm

Waarvan wordt Supafil wol gemaakt?

Supafil is een minerale wol (glaswol) en wordt gemaakt van gerecycleerd glas, zand, kalk en soda. Aangezien deze grondstoffen nagenoeg onbeperkt voorradig zijn, is er geen sprake van uitputting van natuurlijke bronnen en is de ecologische voetafdruk van deze minerale wol klein.

Voordelen van dakisolatie met minerale wol

  • Goede thermische en akoestische isolatie;
  • De inblaaswol blijft gedurende de levensduur zijn eigenschappen behouden;
  • De wol is 100% recycleerbaar;
  • Minerale wol is waterafstotend en dampdoorlatend;
  • Minerale wol brandt niet (brandklasse A1)

Hellend dak isoleren met inblaaswol

Een hellend dak isoleren met Supafil kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Een van die methodes is isolatie met inblaaswol. Bij deze methode wordt de minerale wol tussen het onderdak en het dampscherm ingeblazen. Het dampscherm bestaat doorgaans uit een stevige intelligente klimaatfolie. Deze folie laat wel waterdamp van binnen naar buiten door, maar niet andersom. Eventueel vocht dat zich in de dakconstructie bevindt kan zo op natuurlijke manier naar buiten verdampen waardoor het isolatiemateriaal goed droog blijft. Dit komt ten goede aan de thermische isolatie.

Dakopbouw inblaaswol dakisolatie

Verloren zolder isoleren met inblaaswol

Beschik je over een woning met een niet geïsoleerde, verloren zolder, dan doe je er verstandig aan om deze alsnog te laten isoleren, bijvoorbeeld met minerale wol. Deze kan eenvoudig via een opening in het dak op de vloer van de zolder geblazen worden. Mocht er een zolderluik aanwezig zijn, dan plaatst men rondom de opening een opstaande rand zodat het isolatiemateriaal netjes op de vloer blijft liggen en niet naar beneden komt wanneer je het luik open doet. Door de zolder op deze manier te isoleren verklein je het te verwarmen volume van de woning en beperk je op effectieve manier energieverliezen via het dak.

Hoeveel energie kan ik besparen?

Wanneer je een hellend dak of een verloren zolder laat isoleren met wol dan kun je rekenen op een energiebesparing van 25 tot 30%. Voor een gemiddeld huishouden met vier personen komt dit, afhankelijk van het type woning, neer op een besparing van honderden euro's per jaar ( €1.200 - €1.500 ). Dakisolatie met wol of een ander soort isolatie is dus zeker een aanrader, want elk jaar dat je ermee wacht verlies je geld. Snel laten doen dus!

Offerte dak laten isoleren