Dak isoleren met glaswol
Glaswol is een minerale wol die van gerecycleerd glas wordt gemaakt. Dit glas wordt gesmolten en vervolgens gesponnen tot fijne glasdraden. Door de wolachtige structuur houdt glaswol goed warmte vast en is het een ideaal materiaal voor allerlei isolatiedoeleinden, zoals dakisolatie.
Toepassingen van glaswol
Glaswol dekens, platen en inblaaswol
Glaswol is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar:
-
Dekens (rollen isolatie, o.a. voor isolatie van hellende daken)
- Platen (halfharde platen, o.a. geschikt voor isolatie van scheidingswanden)
- Inblaaswol (bekend is het merk Supafil. Deze minerale vlokken kunnen eenvoudig in de spouwmuur of in het dak geblazen worden)
Voordelen van glaswol
-
Goede prijs-kwaliteitsverhouding (goede thermische isolatie tegen een lage kostprijs).
- Glaswol veroudert niet en blijft dus ook na tientallen jaren zijn isolerende capaciteiten behouden.
- Glaswol is niet brandbaar (dus veilig binnen te gebruiken).
- Heeft ook een geluidsisolerende functie (daken, verdiepingsvloeren en scheidingswanden).
- Geringe ecologische voetafdruk.
- Glaswol is volledig recycleerbaar.
Dikte glaswol
Onderstaande tabel geeft een idee van de dikte van glaswol dakisolatie indien je een warmteweerstand van 2,5 Rd, 3,5 Rd of 4,5 Rd wenst te halen. We houden rekening met een gemiddelde lambdawaarde van 0,035 W/mK.
2,5 Rd |
3,5 Rd. |
4,5 Rd |
8 cm |
12 cm |
16 cm |
Nadelen van glaswol
Bij het op maat snijden van glaswol, of bij het inblazen, komen fijne glasvezels vrij die irriterend voor de huid of luchtwegen kunnen zijn. Mocht je dus met glaswol aan de slag gaan, gebruik dan altijd handschoenen en probeer contact met de huid te vermijden. Een mondmasker is ook aan te raden, zeker bij het op maat snijden van het materiaal. Als je je aan de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant houdt is glaswol verder volledig veilig in gebruik.
Verschil tussen glaswol en rotswol
Glaswol en rotswol lijken qua thermische eigenschappen en structuur sterk op elkaar. Het verschil tussen beide soorten zit hem vooral in de structuur en de dichtheid van de deze producten. Zo zijn de gesponnen draden in rotswol over het algemeen korter waardoor er een dichtere structuur ontstaat. Isolatieplaten van rotswol zijn door deze dichtere structuur beter bestand tegen druk dan glaswol en isoleren akoestisch gezien vaak ook net iets beter dan glaswol, alhoewel de verschillen minimaal zijn.
Hoe dik isoleren met glaswol?
Om in aanmerking te komen voor premies en subsidies dakisolatie moet het isolatiemateriaal vanaf 2017 een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van 4,5 m²K/W. Dat betekent dat je met glaswol al gauw een minimale dikte van 16 cm moet aanhouden. Beter is het om 18 tot 20 cm dik te isoleren, of zelfs nog dikker. Je kunt in principe nooit te dik isoleren en aangezien de eisen steeds strenger worden is het aan te raden om gelijk te kiezen voor maximale isolatie.
Prijs dakisolatie met glaswol
Voor het isoleren van een hellend dak met glaswol moet je rekenen op een kostprijs van €30 tot €40 per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de dikte van de isolatie, en het soort afwerking. Wil je bijvoorbeeld een strakke afwerking met gipsplaten, dan zul je duurder uit zijn omdat het plaatsen en afwerken van de gipsplaten redelijk wat tijd in beslag neemt. Er zijn ook glaswolplaten die al voorzien zijn van een plaatmateriaal. Dit scheelt in de kosten. Vanzelfsprekend kun je er ook voor kiezen om de isolatie onafgewerkt te laten of het dak zelf af te werken.
Offerte dak laten isoleren