Dak isoleren met geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd. Het zij doorgaans profielplaten van metaal die aan de binnenzijde voorzien zijn van een isolerend materiaal, zoals PUR of PIR. Geïsoleerde dakplaten worden omwille van hun industriële uitstraling en eigenschappen veel gebruikt als dakbedekking voor loodsen, schuren, tuinhuizen, stallen en fabrieksgebouwen.
Geïsoleerde dakplaten: soorten en uitvoeringen
Dakplaten met isolatie bestaan meestal uit staal of uit een combinatie van staal en polyester. Ze zijn voorzien van een profiel en kunnen op diverse manieren worden afgewerkt. Profielen die vaak gebruikt worden: golfprofiel, dakpanprofiel en trapeziumprofiel. De platen zijn over het algemeen één meter breed en kunnen in lengtes tot twintig meter geleverd worden. Qua afwerking kun je kiezen uit meerdere RAL kleuren. Dakplaten voor industriële doeleinden of voor de agrarische industrie worden vaak voorzien van een speciale coating die bescherming biedt tegen schimmels en chemische dampen.
Welk isolatiemateriaal is er in de platen verwerkt?
De meeste geïsoleerde dakplaten hebben een kern van hardschuim (PUR of PIR) maar er zijn ook panelen die geïsoleerd zijn met minerale wol. Het voordeel van minerale wol is dat het zowel thermisch als akoestisch goed isoleert. Bovendien is minerale wol in hoge mate brandwerend. Nadeel van minerale wol, is dat de platen dikker moeten worden geïsoleerd om dezelfde isolatiewaarde als PUR of PIR te verkrijgen. Dit vanwege de hogere lambdawaarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) van minerale wol. PUR heeft van alle isolatiematerialen de laagste lambdawaarde, wat betekent dat je met PUR dun kunt isoleren. Daarom worden sandwichpanelen vaak van PUR of PIR voorzien).
Voordelen van geïsoleerde dakplaten
-
Snelle plaatsing, dus lagere kosten
- Zeer lange levensduur
- Goede thermische isolatie (afhankelijk van isolatiemateriaal en dikte)
- Bestand tegen weersinvloeden (vrieskou, vocht)
- Hoge brandweerstand
Nadelen van geïsoleerde dakplaten
Het nadeel van sandwichplaten ten opzichte van traditionele dakbedekkingen met losse isolatie, is dat de platen bij temperatuursveranderingen kunnen gaan 'werken'. Als de panelen niet op de juiste manier geplaatst zijn kunnen ze gaan 'tikken' of kraken. Ook als er regen of hagel op de platen valt, zul je dat binnen goed kunnen horen. Bij een schuur, carport of garage hoeft dat geen probleem te zijn maar in sommige situaties kan het mogelijk wel een rol spelen. Bij montage van de platen is het belangrijk dat deze op de juiste manier op elkaar aansluiten en dat de montagepunten goed afgedicht zijn zodat er geen regenwater naar binnen kan komen.
Geïsoleerde dakpanelen: verzekeringseisen
Wanneer je het dak van een stal of schuur wilt isoleren, dan is het aan te raden om de verzekeringsvoorwaarden zoals die in de brandverzekering omschreven staan goed door te nemen. Door de meeste verzekeringsmaatschappijen worden er namelijk strenge eisen aan de brandveiligheid gesteld. Het isolatiemateriaal mag bijvoorbeeld in het geval van brand niet naar beneden kunnen druipen omdat het vuur zich hierdoor snel zal verspreiden. Bij geïsoleerde dakpanelen is dit risico overigens nagenoeg nul, aangezien het isolatiemateriaal omsloten wordt door brandwerende platen.
Offerte dak laten isoleren