Dak isoleren met geblazen dakisolatie
Geblazen dakisolatie levert op jaarbasis al gauw een besparing op van 300 tot 500 euro. Een flink bedrag dus dat je binnen enkele jaren hebt terugverdiend. Maar wat is geblazen dakisolatie nu eigenlijk en welke soorten zijn er?
Wat is geblazen isolatie?
Onder geblazen isolatie verstaan we alle isolatiematerialen die onder lage druk in een een holle ruimte of op een oppervlak kunnen worden geblazen. Dat kan een dak zijn, een zoldervloer, spouwmuur of een kruipkelder. Soms voegt men een bindmiddel aan het isolatiemateriaal toe waardoor het beter op zijn plaats blijft zitten.
Soorten geblazen dakisolatie
Er zijn ruwweg drie soorten geblazen dakisolatie te onderscheiden:
-
Inblaaswol (minerale wol)
- Natuurlijke isolatie, bijvoorbeeld cellulose (papiervlokken)
- EPS parels of ecochips (piepschuim bolletjes / chips)
1. Inblaaswol
Een van de meest bekende soorten geblazen dakisolatie is Supafil. Dit is een minerale inblaaswol (glaswol) die veel gebruikt wordt voor het isoleren van hellende daken en verloren zolders. Deze wol heeft een luchtige structuur en kan vrij eenvoudig in het dak of op de zoldervloer worden geblazen. Geblazen wol is niet brandbaar, goed bestand tegen vocht en relatief eenvoudig te produceren waardoor de kosten per vierkante meter beperkt kunnen blijven.
Voordelen van inblaaswol
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- In hoge mate brandwerend
Goed bestand tegen vocht
- Lange levensduur (isolerende eigenschappen blijven gedurende de levensduur onveranderd)
2. Cellulose: milieuvriendelijke geblazen dakisolatie
Cellulose, ook wel papiervlokken genoemd, wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Aangezien krantenpapier in grote hoeveelheden voorradig is, is er geen sprake van uitputting van natuurlijke grondstoffen en is cellulose een milieuvriendelijk product. Cellulosevezels kunnen een grote hoeveelheid stilstaande lucht vasthouden waardoor de warmte in huis goed binnen blijft. Door de relatief hoge dichtheid waarmee het wordt aangebracht isoleert het akoestisch gezien ook erg goed.
Voordelen van geblazen dakisolatie met cellulose
- Cellulose is relatief goedkoop
- Naast goede thermische isolatie ook uitstekende geluidsisolatie
- Vochtbufferend, past goed bij damp-open isoleren
- Ecologisch product (volledig hernieuwbaar)
3. Dakisolatie met geblazen EPS-parels / ecochips
EPS parels en ECO chips zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Het is een licht materiaal dat gemakkelijk in het dak, vloer of spouwmuur geblazen kan worden. De parels (HR++ parels) gebruikt men vaak voor het isoleren van spouwmuren maar ze kunnen ook vrij eenvoudig in het dak of zelfs onder de pannen gespoten worden. Ecochips worden veel gebruikt voor het isoleren van vochtige kruipkelders of verloren zolders.
Voordelen van geblazen EPS-parels of chips
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Goede thermische isolatie
- Goed bestand tegen vochtige omstandigheden
- Vormvast, isolatie zakt niet in
Voordelen van geblazen dakisolatie
Het voordeel van geblazen dakisolatie ten opzichte van andere isolatiemethodes is dat het isoleren in korte tijd kan gebeuren en dat je er weinig overlast van zult hebben. Vooral bij grote, verloren zolders kan er veel tijd worden bespaard met geblazen isolatie en blijven de kosten beperkt. Een ander voordeel is dat het isolatiemateriaal in alle hoeken, gaten en kieren terecht komt en zich ook langs leidingen en andere obstakels vormt. Er ontstaat een naadloos isolatiepakket zonder koudebruggen en dat is goed voor de energieprestatie van de woning.
Offerte dak laten isoleren