Verloren zolder isoleren
Een verloren zolder is een onverwarmde die niet wordt gebruikt. Door deze zolder te isoleren met blaaswol of isolatiedekens, beperk je energieverliezen via het dak en zul je jaarlijks honderden euro's kunnen besparen.
Hoe een verloren zolder isoleren?
Een verloren zolder die niet belopen wordt of gebruikt voor stockage, kan ruwweg op twee manieren geïsoleerd worden.
- Met geblazen isolatie (bijvoorbeeld glaswol of cellulose)
- Met isolatiematten of dekens
Beide isolatiemethodes zijn effectief. Methode 1 kun je niet zelf uitvoeren omdat het om een specialistische isolatietechniek gaat waarvoor je een speciale machine nodig hebt. Methode 2 kun je wel zelf uitvoeren.
Verloren zolder isoleren met blaaswol (glaswol)
Isoleren met wol gaat snel en eenvoudig. De wol wordt met een blaasmachine en een lange slang op de vloer van de zolder geblazen. Dat kan gebeuren van binnenuit de woning of via een opening in het dak. De dikte van de isolatielaag hangt af van de gewenste isolatiewaarde en de spanthoogte van het dak. Bij gebruik van glaswol (bijvoorbeeld Supafil), is een isolatiedikte van 20.5 cm nodig om een Rd waarde van 4.5 te bereiken. Wil je een hogere Rd waarde, bijvoorbeeld 6, dan zal men in de regel zo'n 27cm dik moeten isoleren.
Verloren zolder isoleren met cellulose
Cellulose, ook wel papiervlokken of cellulosevezel genoemd, is een isolatiemateriaal dat gemaakt is van oud krantenpapier. Het is een milieuvriendelijk product dat steeds meer wordt toegepast bij isolatie van daken, vloeren en voorzetwanden. Het isoleren met cellulose gaat ruwweg op dezelfde manier als isolatie met glaswol vlokken. Het materiaal wordt met een blaasmachine op de zoldervloer geblazen (via het dak of via de binnenzijde van de woning). Qua thermische isolatie scoort cellulose ongeveer gelijk aan glaswol (lambdawaarde van 0.041). Dat betekent dat het isolatiebedrijf een dikte van 21 tot 28 cm aan zal houden, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde (Rd waarde).
Cellulose of glaswol kiezen?
Cellulose en glaswol isoleren thermisch gezien even goed. Het verschil tussen beide materialen zit hem voornamelijk in de warmteopslagcapaciteit en de vochtbestendigheid. Cellulose heeft een hogere warmteopslagcapaciteit dan glaswol. Dit betekent in de praktijk dat de zolder, door het warmtebufferende vermogen van cellulose, tijdens een hete zomerdag minder snel oververhit zal raken. Glaswol daarentegen is beter bestand tegen vocht. Mocht er onverhoopt vocht in glaswol terecht komen, bijvoorbeeld door een lekkage of door condensatie, dan zal het materiaal hier niet door aangetast worden. Beide materialen hebben dus hun voor- en nadelen en aangezien elke woning verschillend is, laat je je het best adviseren door een isolatiedeskundige.
Verloren zolder isoleren met matten
Een zolder die je niet gaat gebruiken, kun je in plaats van met geblazen isolatie ook isoleren met matten of dekens van minerale wol. In de praktijk kost het aanbrengen van matten of dekens veel meer tijd dan geblazen isolatie, omdat je het materiaal perfect op maat moet snijden. Ook leidingen zijn veel lastiger weg te werken. Voor een goede thermische isolatie zonder koudebruggen, is het belangrijk dat de isolatie naadloos wordt aangebracht en dan is met matten moeilijker te realiseren dan met geblazen isolatie.
Isoleer nu en bespaar 30% energie
Het beste wacht je niet te lang met het isoleren van de zolder. Qua isolatie is het de beste investering die je ooit zult doen en je kunt er jaarlijks honderden euro's mee besparen.
Dak laten isoleren offerte