Sarkingdak isoleren: Dakisolatie langs buiten plaatsen
Een sarkingdak heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele dakisolatie langs de binnenzijde. Zo blijven de spanten bijvoorbeeld mooi zichtbaar en mocht je de zolder toch willen afwerken, dan heb je minder last van ruimteverlies. Tevens is het dak beter beschermd tegen weersinvloeden.
Wat is een sarkingdak?
Bij isolatie volgens het sarkingdak principe isoleert men bovendaks. Dat wil zeggen dat het isolatiemateriaal óp de kepers of spanten wordt aangebracht. Meestal gebruikt men stijve, drukvaste isolatieplaten van PUR, PIR of een ander soort hardschuim. Deze platen, die voorzien zijn van tand en groef, worden (inclusief panlatten) met lange schroeven aan de kepers of spanten vastgeschroefd. Eventuele naden bij de nok van het dak worden opgevuld met purschuim.
Voordelen van een sarkingdak
Een sarkingdak heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele isolatie via de binnenzijde:
- Uitstekende thermische isolatie (30-50 % energiebesparing)
- Ononderbroken isolatieschild zonder koudebruggen
- Het dak is door de isolatie goed beschermd tegen weersinvloeden (vocht en temperatuurverschillen).
- Aangezien het isolatiepakket zich aan de buitenkant bevindt, heb je binnen in de woning geen ruimteverlies en is de zolder makkelijk af te werken.
- De isolatieplaten zijn licht waardoor de het gebinte weinig belast wordt. Tevens maken de platen het dak sterker en zorgen ze voor een goede gewichtsverdeling van de dakbedekking.
- Ideaal voor renovatieprojecten, makkelijke plaatsing.
- Kunnen op maat gemaakt worden.
- Zeer licht en korte montagetijd.
- De dakconstructie blijft binnenin zichtbaar.
Een sarkingdak is goed beschermd tegen weersinvloeden
De isolatieplaten die worden gebruikt bij sarkingdaken zijn voorzien van een speciale cacheringslaag, meestal van aluminium. Het hemelwater, dat onverhoopt deze beschermlaag bereikt, wordt effectief naar de dakgoot afgevoerd waardoor het onderdak in topconditie blijft. De dakbedekking zal hierdoor ook langer meegaan. Dankzij de thermische isolatie zal het dak ook minder 'werken' onder invloed van temperatuurschommelingen.
Zelfdragende isolatiepanelen
Steeds vaker kiest men voor dakisolatie met zelfdragende isolatiepanelen. Dit zijn sterke, kant-en-klare panelen van kunststof hardschuim (PUR, PIR) die al voorzien zijn van een dampscherm, isolatie, onderdak en tengellatten in hout of metaal. Met deze platen kan een sarkingdak snel gerealiseerd worden en is het dak na montage van de platen direct luchtdicht, winddicht en waterdicht. Dat is een groot voordeel ten opzichte van traditionele isolatie waarbij het dampscherm, het onderdak, de isolatie en de tengellatten apart aangebracht moeten worden.
De lambdawaarde van een alles-in-1-dakelement bedraagt 0,045 - 0,070 W/mK, afhankelijk van de uitvoering van de platen.
3,5 Rd |
4,5 Rd. |
5,5 Rd |
13 cm |
16 cm |
19 cm |
Heb ik een bouwvergunning nodig voor een sarkingdak?
Nee, voor een sarkingdak hoef je geen bouwvergunning aan te vragen en er geldt ook geen meldingsplicht voor deze manier van isoleren.
Kan ik na dakisolatie aan de buitenkant ook nog binnen isoleren?
Dat kan wel maar in principe is dat niet nodig. Met een sarkingdak voldoe je ruimschoots aan de normen, zeker bij gebruik van moderne hoogwaardige isolatieplaten. Mocht je binnen toch nog willen isoleren, zorg er dan voor dat de totale isolatiewaarde van het isolatiemateriaal óp het dak anderhalf keer zo groot is als de waarde van de isolatie aan de binnenzijde. Dit om het risico op condensatie uit te sluiten.
Hoeveel energie kan ik besparen met een sarkingdak?
Dat hangt af van het type isolatie. Gemiddeld zul je 30% energie gaan besparen maar indien je maximaal isoleert en de zolder gaat verwarmen kun je soms tot wel 50% energie besparen. Dakisolatie loont dus zeker de moeite!
Dak laten isoleren offerte