Kruipzolder isoleren
Door de kruipzolder te isoleren verklein je het te verwarmen volume van de woning en zul je significant minder energie gaan verbruiken. Op jaarbasis levert dat al gauw een besparing op van honderden euro's. Isolatie van een kruipzolder is dus een goede investering die je in binnen een aantal jaar hebt terugverdiend.
Waarom een kruipzolder isoleren?
Een zolder die je nauwelijks gebruikt, mogelijk alleen voor opslag van wat spullen, kun je beschouwen als een verloren ruimte waarlangs onnodig veel warmte verloren gaat. Door de zoldervloer te isoleren kun je het warmteverlies effectief beperken en zul je gemiddeld 25 tot 30 procent minder energie gaan verbruiken. Als de kruipzolder in principe niet gebruikt zal worden, is het niet nodig het zolderdak te isoleren maar enkel de zoldervloer.
Kruipzolder isoleren met inblaaswol
Ga je de kruipzolder niet gebruiken als opslagruimte, dan kun je de vloer laten isoleren met inblaaswol. Er wordt dan een dikke laag minerale glaswol op de zoldervloer (en tussen de balken / spanten) geblazen waarna de zoldervloer in één keer naadloos is geïsoleerd. Het voordeel van deze methode is dat elektriciteitsleidingen en andere leidingen volledig omsloten worden door het isolatiemateriaal. Koudebruggen behoren door gebruik van geblazen isolatie dan ook tot het verleden. Daar kruipzolders meestal moeilijk bereikbare plaatsen zijn, waardoor het plaatsen van isolatieplaten te moeilijk wordt, zijn ingeblazen vezels / vlokken ideaal.
Kruipzolder isoleren met cellulose
Cellulose is een veel gebruikt isolatiemateriaal dat uitstekend geschikt is voor het isoleren van kruipzolders. Het is een milieuvriendelijk product dat gemaakt wordt van gerecycleerd krantenpapier. Cellulose houdt goed warmte vast en kan ook dienen als geluidsisolatie. Het isoleren met cellulosevlokken is eenvoudig. De cellulosevlokken worden met een blaasmachine op de vloer of tussen de balken geblazen en er vormt zich dan een naadloos isolatiepakket zonder koudebruggen. Isoleren met cellulose gaat snel, eenvoudig en je kunt er veel energie mee besparen.
Damprem is bijna altijd noodzakelijk
Wat voor isolatie je ook gebruikt, bij het isoleren van een kruipzolder met een houten vloer zal er nagenoeg altijd een dampscherm aan de warme kant (dus tussen en over de balken) geplaatst moeten worden, ook al is het dak al voorzien van een dampscherm. Deze damprem moet ervoor zorgen dat vochtige lucht uit de leefruimte niet in de isolatie terecht komt. Meestal gebruikt men speciale klimaatfolies die wel verdamping naar buiten toestaan maar niet andersom. Mocht er dan sprake zijn van vocht in de balken van de zoldervloer, dan kan dit wel naar buiten verdampen maar andersom kan er geen vocht ín de vloer terecht komen.
Wanneer is geen dampscherm nodig? Bij betonnen zoldervloeren en andere massieve dampdichte vloeren.
Luchtdicht isoleren is belangrijk
Bij het isoleren van een kruipzolder is het belangrijk dat het dampscherm overal luchtdicht aansluit. Door luchtdicht te isoleren, voorkom je ongecontroleerde luchtstromingen die tot energieverliezen leiden. Vooral in een woning met balansventilatie is luchtdichtheid erg belangrijk. Speciale aandacht bij het isoleren van een kruipzolder moet dan ook uitgaan naar:
-
De overlappingen van het dampscherm (afplakken met isolatietape).
- Elektriciteitsleidingen. Deze moeten bij voorkeur onder de damprem liggen. Is dit niet mogelijk dan moeten alle doorvoeren nauwkeurig worden afgedicht met isolatietape of speciale luchtdichtingsmanchetten.
- Aansluiting van de folie bij de muren (afdichten met acryllaatkit of een speciale kleefband).
- Aansluiting van het dampscherm bij het zolderluik.
Dak laten isoleren offerte