Dakkapel isoleren
Moderne dakkapellen, zeker die van kunststof, zijn goed geïsoleerd en verdere isolatie is dan meestal ook niet nodig. De wat oudere modellen van hout zijn echter lang niet altijd voorzien van isolatie en dan loont het zeker de moeite om deze na te isoleren.
Waarom een dakkapel isoleren?
Indien het dak van de woning goed geïsoleerd is, maar de dakkapel niet, dan gaat er alsnog veel kostbare warmte verloren via de dakkapel en dat is zonde want zo verlies je onnodig veel geld. Tegenwoordig worden alle nieuwe dakkapellen standaard van isolatie voorzien. Vooral de kunststof modellen zijn erg goed geïsoleerd.
Dakkapel aan de binnenkant isoleren
Een dakkapel is doorgaans vrij eenvoudig van opbouw en het zijn vooral de wanden (wangen) van de dakkapel die relatief eenvoudig geïsoleerd kunnen worden met halfharde platen van minerale wol. Je kunt dit als volgt doen:
- Verzeker jezelf ervan dat er geen tocht langs de buitenbeplating naar binnen komt. Indien dat wel het geval is zullen gaten of kieren eerst gedicht moeten worden.
-
Maak een raamwerk van houten latten en houd hierbij een afstand tussen de latten aan van ongeveer 60 cm. De dikte van de latten is afhankelijk van de dikte van de isolatieplaat die je gebruikt.
-
Plaats het isolatiemateriaal tussen het lattenwerk en zorg dat het overal goed aansluit.
Breng een klimaatfolie over de isolatie aan. De folie mag iets doorhangen. De aansluitingen bij de muur en het dak kun je afdichten met acryllaatkit (de folie wordt in de kit gedrukt). Tape de overlappingen van de folie nauwkeurig af met speciale klimaatfolietape.
-
Als laatste kun je de binnenbeplating afwerken, bijvoorbeeld met gyproc platen on of een ander soort plaatmateriaal. Waak ervoor dat je het dampscherm hierbij niet per ongeluk doorboort.
Kun je ook het dak van een dakkapel isoleren?
Ja, dat is mogelijk, maar alleen aan te raden wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is. Er kunnen dan harde isolatieplaten op het dak gelegd worden en hier overheen kan dan een nieuwe dakbedekking worden aangebracht. Isolatie aan de binnenzijde is ook mogelijk (koud dak isolatie) maar is wat riskanter omdat er problemen met condensatie kunnen gaan ontstaan indien de isolatie niet goed dampdicht is afgewerkt. Isolatie van het dak laat je om deze reden het beste over aan een isolatiebedrijf.
Hoeveel energie kan ik besparen met dakkapel isolatie?
Dat is lastig in te schatten aangezien de hoeveelheid energie die je kunt besparen afhankelijk is van veel factoren. Denk aan: de isolatie van het dak (wel of niet geïsoleerd), het huidige stookgedrag, de isolatiewaarde van de gebruikte materialen, de weersomstandigheden en de wijze waarop de zolder verwarmd wordt. Is het dak al geïsoleerd, dan moet je denken aan een besparing van €1.200 tot €1.500 per jaar, afhankelijk van de grootte en de huidige staat van de dakkapel.
Dak laten isoleren offerte